
Det er ikke helt lige meget, hvilke billeder du vælger at bruge på din hjemmeside. Faktisk kan det komme til at koste rigtigt dyrt at vælge det forkerte. Men ved at læse med her, kan du nemt undgå problemer…
For det første skal du selvfølgelig have rettighederne til at bruge et billede. Det er derfor, du ikke bare kan google dig frem til et billede og så bruge det. Fotografen, der har taget billedet – eller det bureau, han/hun arbejder for – skal have penge for sine anstrengelser medmindre andet er aftalt.
Nogle tænker så, at det jo nok ikke bliver opdaget, hvis de lige bruger et google-billede alligevel, og det gør det måske heller ikke. Men muligheden for, at fotograferne eller bureauerne finder frem til dig, bliver hele tiden større og større, og derudover er det selvfølgelig heller ikke særlig god stil at stjæle andres billeder, så mit råd er at lade være!
Især fordi du kan hente store, flotte og helt gratis billeder flere forskellige steder på nettet.
Det kommer jeg lige tilbage til om lidt …
Først lige et par ord om at vælge det rigtige billede. Det er nemlig ikke helt løgn, når man siger, at et billede siger mere end 1000 ord.
Teksterne er selvfølgelig også vigtige. Det er dem, der trækker folk ind og som der (især) kan arbejdes med ift SEO og den slags, men det er billederne, der skaber hele stemningen på hjemmesiden.
Alt efter hvilken hjemmeside og målgruppe, du har, er der selvfølgelig forskel på, hvilken type billeder, du skal vælge. Går du efter at sælge IT-løsninger til større virksomheder, har du behov for billeder, der får dig til at fremstå meget corporate og business-agtig – men hvis du sælger mindfulness kurser til private, vil de som regel foretrække et godt billede af dig fremfor et billede, du har fundet på nettet.
Men lige meget hvilken type billede, du er på jagt efter, så er der altså en grundregel, og den er:
Derfor kan det altså godt betale sig at tage sit billedvalg alvorligt – både når du vælger billeder af dig selv, og når du går på nettet for at finde nogle ekstra billeder.
Når du leder efter billeder på nettet, så er der grundlæggende 2 veje, du kan gå, når du gerne vil finde gode (og lovlige) billeder. Købe-billeder og gratis-billeder.
Når jeg køber billeder, så bruger jeg som regel 123rf.com, som har nogle gode betalingsordninger, der ikke er for dyre – og samtidig er billederne gode. Andre bruger Shutterstock eller tilsvarende bureauer. Det kan du jo tjekke ud, hvis ikke du finde nogle gode billeder på de gratis portaler.
... Og lad os så komme i gang med det. Hvor du kan finde gode, gratis billeder på nettet? Det kan du lige her:
På Pixabay kan du finde en bred vifte af billeder, som dækker de fleste behov. Det er ikke nødvendigvis professionelle fotografer, der har taget billederne – og kvaliteten kan også være lidt svingende – men generelt er der masser af flotte billeder af hente. Du kan i øvrigt også uploade dine egne billeder, så andre kan downloade dem.
Du kan downloade billeder ved at indtaste en captcha kode – eller du kan gratis registrere dig, hvorefter du kan downloade billeder hurtigt og uden besvær. Det er helt gratis at hente billeder, dog kan du – hvis du ønsker det – lægge lidt ”drikkepenge” til fotografen, når du downloader billedet.
Vær i øvrigt opmærksom på, at der øverst i søgeresultaterne altid er en stribe sponsorerede billeder fra Shutterstock eller andet bureau, og disse koster penge.
På sitet med det lidt spøjse navn kan du ligeledes hente en masse forskellige billeder, alle i forholdsvis god kvalitet. Billederne er gratis at bruge, hvis du krediterer fotografen (altså skriver, hvem der har taget billedet). Hvordan du gør det, får du en guide til, når du downloader et billede.
På mange sites er det ikke noget problem at skulle kreditere fotografen i en byline, men for nogle virksomheder kan det være irriterende. Derfor er der også mulighed for at købe et premium medlemsskab til omkring 10 dollars om måneden, hvilket giver fri download af billeder uden at du behøver at kreditere nogen.
Pexels fungerer på mange måder ligesom Pixabay, og har også massevis af flotte billeder i høj kvalitet. Det er gratis og meget nemt at downloade de billeder, du ønsker at benytte, og du behøver ikke at kreditere fotografen. Du behøver heller ikke at registrere dig som bruger eller noget for nemt at kunne hente gratis billeder ned hos Pexels.
Hvis du selv er god til at tage billeder, er der i øvrigt også hos Pexels mulighed for at uploade egne billeder.
Held og lykke med billedjagten!
/M.
Om Malene Fich Weischer
Jeg har arbejdet med online tekster, websites og online markedsføring siden omkring 2000.
Derudover har jeg leveret indhold til bl.a. Berlingske, Femina, BT, TV2.dk, været redaktør for flere af landets største magasiner, samt Digital chef hos Aller Medier.I dag har jeg Netinspire ApS, hvor vi hjælper især mindre selvstændig med at stå stærkere online.
Jeg er desuden underviser på Holbæk Kommunes iværksætterforløb, hjælper på Maj Wismanns Online Markedsførings Mentorforløb, samt rådgiver i Holbæk Erhvervsforums rådgivningscafé
Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde og sælge mere online? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende får opdateret viden og gode råd om at arbejde og sælge online.